Tio sommartips

Sandigare sandstrand, snyggare solnedgång, "sjönare" bad och sötare stad – sommaren i Laholm är underbar! Här är tio sommartips för alla er som planerar att vara i södra Halland.

En man i sommarkläder sitter på en solstol mitt på Stortorget i Laholm.

Sandigare sandstrand

12 kilometer sandstrand – hur många kilo sand är det? Vi vet inte, så någon får gärna räkna på det. Sandstranden här är i vilket fall en av Sveriges absolut längsta – och bästa. Hit har folk rest för sol och salta havsbad i över 100 år.

Det finns fyra strandentréer med lite större parkeringar:

  • Stora Strandvägen, Skummeslövsstrand
  • Mellbyvägen, Mellbystrand
  • Birger pers väg, Mellbystrand
  • Kronovägen (Hökafältet), Mellbystrand

I norra Mellbystrand är sanden mjuk och lös, likt en söderhavsö; i Skummeslöv är stranden mer kompakt och hård och utmärkt att cykla eller promenera på. Den 39 mil långa cykelleden Kattegattleden Länk till annan webbplats. passerar för övrigt båda våra kustorter.

Mer information stranden

Från den 31 maj 2024 är motortrafik inte längre tillåten på stranden.

Läs mer om räddningsvägar, skötsel, tillgänglighet med mera på laholm.se Länk till annan webbplats..

Två flickor håller handen på väg mot stranden och havet.

Mellbystrand. Foto: Anders Andersson

Snyggare solnedgång

Mästerregissören Alfred Hitchcock (1899–1980) menade att solnedgångarna i Zadar, Kroatien, var världens vackraste, men han fick å andra sidan aldrig chansen att uppleva en sensommarkväll vid Laholmsbukten. Jo, vi menar på fullt allvar att solnedgångarna i Laholmsbukten under perioden april–september håller internationell klass. Kom och se själv! Det är då solen går ner i havet och färgar vatten och himmel rosa, orange och ljusblått. Passa gärna på att ta ett kvällsdopp!

Soldnedgång i havet. Två personer står vid vattenbrynet.

Vad sägs om ett kvällsdopp i solnedgången?

En ensam eka på havet i solnedgången.

Solnedgång i Skummeslövsstrand. Foto: Anna Ekelund

Sjönare bad

Ja, det blev visst en ordvits – stäm oss! I Laholms kommun finns flera (här undvek vi skriva "en uppsjö") badvänliga sjöar i vackra miljöer: Björsjön i Mästocka, Gatesjön i Skogaby, Store sjö i Norra Össjö, Sjöaltesjön i Stackarp och Glänninge sjö i Laholm (här finns även ett 5 meter högt hopptorn). Vid dessa sjöar finns grillplats, toaletter och brygga. Gatesjön och Glänninge sjö har dessutom en avskärmad badplats för de mindre barnen. Sjönt!

Mer information om badsjöarna

Pooler och utomhusbassänger

Vill du hellre bada i pool och utomhusbassäng? Då kan vi rekommendera Flammabadet i Knäred, Skummeslövsbadet, Veingebadet och Delfinen i Mellbystrand.

Flammabadets webbplats Länk till annan webbplats.
Skummeslövsbadets webbplats Länk till annan webbplats.
Veingebadets webbplats Länk till annan webbplats.
Delfinens webbplats Länk till annan webbplats.

Sötare stad

Laholm måste vara Hallands sötaste stad! De medeltida anorna undgår ingen som promenerar i pittoreska Gamleby – den äldsta delen av stadskärnan. Husen är byggda i korsvirke och tegel, typiskt för södra Halland, och trädgårdarna är sagolikt vackra utmed de vindlande gränderna. Runt om de två kullerstensbeklädda torgen i centrum, Hästtorget och Stortorget, är det fullt av byggnader från 1800-talet och tidigt 1900-tal. Det vita, herrgårdsliknande Rådhuset på Stortorget härstammar liksom bokhandelns byggnad från 1790-talet.

Lagaholm är en slottsruin i centrala Laholm, som ligger precis intill kraftverket i Lagan. Lagaholm omnämns redan år 1231 i den danske Kung Valdemars jordebok, vilket befäster Laholm som den äldsta staden i Halland. Platsen kommer stå värd för kulturarvsdagen i september. Håll utkik i evenemangskalendern.

Passa även på att spana in all offentlig konst som finns på gator och torg; Laholm är trots allt känt som "den lilla staden med de stora konstverken".

Om Laholms offentliga konst

Ett gult korsvirkeshus och ett vitt hotell från 1880-talet i Laholms centrum.

Laholms centrum. Foto: Swedish Nomad

Lagakalaset 29 juni

Lagakalaset är tillbaka för tredje året! Laholms centrum fylls av musik och mat och aktiviteter för stora och små.

Lagakalasets webbplats Länk till annan webbplats.

Sandstock Festival 20 juli

För första gången anordnas Sandstockfestivalen i Mellbystrand! Arrangörerna utlovar en oförglömlig dag fylld med musik, glädje och spänning. Det senare i form av en beachvolleybollturnering med fina priser. Bland artisterna märks Norlie & KKV, Lov1 och norska Ballinciaga.

Sandstockfestivalens webbplats Länk till annan webbplats.

Vallåsens Velofest 23–25 augusti

En cykelfestival som innehåller det mesta, allt från svenska mästerskapen och SWECUP i downhill till liveband och aktiviter för de allra minsta. Tre dagar fullspäckade med allt som passar dig som älskar cykling.

Vallåsen Velofest webbplats Länk till annan webbplats.

Fler evenemang hittar du i evenemangskalendern

Utställningar

Laholm har ett rikt konst- och kulturliv. Här är sommarens konstutställningar.

Teckningsmuseet i Laholm – Nordens enda museum för teckningskonst.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad: