Laholms teater

På anrika Laholms teater upplever du allt från barnföreställningar och humorshower till stråkkonserter och rock'n'roll.

Grå byggnad på Hästtorget från 1913.

Laholms teater på Hästtorget byggdes 1913 i jugendstil.

Varierat utbud

Laholms teater ligger vid Hästtorget och kan stoltsera med en av kommunens vackraste interiörer. Sedan invigningen den 30 december 1913 har teatern erbjudit såväl revyer och pjäser som filmvisningar, kammarmusik och rock’n’roll. Se evenemangskalendern för kommande konserter, föreläsningar och föreställningar.

Evenemangskalender

Historia

Teaterns tillkomst har en rätt udda bakgrundshistoria. I början av 1910-talet lades en motion till stadsfullmäktige att staden borde uppföra en konsertsal. I samma veva hade Laholms spritbolag bett stadsfullmäktige om en ny och större butik, vilket tidens nykterhetsivrare bestred. Situationen resulterade i en politisk kompromiss där de två förslagen förenades i en nybyggnation vid Hästtorget som fick inrymma både spritbutik och teatersalong. Spritbutiken, sedermera Systembolaget, tilldelades det nedre planet och teatern det övre.

Uppdraget att rita och designa byggnaden gick till arkitekt Per Lennart Håkansson som hade utbildat sig i USA. Möjligen kan det förklara teaterns mer sparsmakade stil, som skiljer sig en aning från Laholms andra byggnationer vid tiden. Håkansson gav teatern en elegant färgsättning med ljusa och luftiga rum i jugendstil.

Praktisk information

Teatern har 230 platser (140 framför scen, 90 på läktaren) och professionell ljud- och ljusutrustning. Scenöppningen är 5,5 meter bred och 3 meter hög. Mitt på scen är det cirka 3,5 meter upp till ljusriggen. Scenens djup är 5 meter.

Teaterns parkett har plats för två rullstolar, inklusive eventuella ledsagare. Byggnaden är utrustad med handikappanpassad hiss och toalett och i salongen finns en godkänd hörslinga. På Hästtorget utanför finns en stor parkering med två handikappanpassade platser.

Boka Laholms teater

För bokning av Laholms teater, kontakta Laholms turistbyrå på turist@laholm.se eller 0430-154 50.

Bidragsberättigade föreningar verksamma i Laholms kommun kan hyra teatern till ett subventionerat pris. Kostnad för tekniker/säkerhetsansvarig tillkommer.

Laholms teaters scen, omgärdad av dekorationer i jugendstil.

Laholms teater har 230 sittplatser – 140 framför scen och 90 på läktaren.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad: