12 kilometer sandstrand

Laholms kommun kan stoltsera med en av Sveriges längsta sandstränder – 12 kilometer, från Båstad i söder till Lagans mynning i norr. Hit har folk rest på sommarsemester i över 100 år för att njuta av sol och salta havsbad.

Ungdomar spelar tennis på stranden. I bakgrunden cyklar en person.

12 kilometer sandstrand – från gränsen mot Båstad till Lagans mynning i norr.

Från den 31 maj 2024 är motortrafik inte längre tillåten på stranden.

Läs mer om räddningsvägar, skötsel, tillgänglighet med mera på laholm.se Länk till annan webbplats..

En strand av skiftande karaktär

Kommunens två kustorter Skummeslövsstrand och Mellbystrand är mycket populära under sommaren – hit har folk rest för sol och salta havsbad i över 100 år! Stranden skiftar också i karaktär: i de södra delarna är sanden kompakt och hård och utmärkt att promenera eller cykla på, i de norra mer mjuk och lös, likt en söderhavsö. I norra Mellbystrand och vid Lagaoset, där Lagan rinner ut i havet, finns stora, vackra sanddyner.

Det finns fyra strandentréer med lite större parkeringar:

  • Stora Strandvägen, Skummeslövsstrand
  • Mellbyvägen, Mellbystrand
  • Birger pers väg, Mellbystrand
  • Kronovägen (Hökafältet), Mellbystrand

120 meter lång badbrygga

Nedanför Stora Strandvägen i Skummeslövsstrand finns en 120 meter lång badbrygga som har blivit en populär mötesplats sedan invigningen 2020. Bryggan är dessutom handikappanpassad. I närheten finns flera kiosker och restauranger med uteserveringar.

En lång badbrygga ut i havet. Solnedgång.

Den 120 meter långa badbryggan i Skummeslövsstrand har blivit en populär mötesplats.

Vind- och kitesurfing

Det är inte enbart salta bad som lockar folk till den halländska kusten. Laholmsbukten anses vara en av Sveriges bästa vindsurfingplatser. Särskilda vindsurfingzoner har inrättats på stranden till gagn för såväl badande som surfare. Oftast är bukten en trygg plats att ge sig ut på med bräda och segel, men vid frånlandsvind bör man vara försiktig så att inte vindarna skickar ut brädseglaren långt från land.

Läs mer om lokal surfing

God tillgänglighet

Vid Ejdervägen i södra Mellbystrand finns såväl handikapptoalett som omklädningshytter. Nedanför Kolonivägen finns ett badräcke och badbryggan vid Stora Strandvägen är som sagt tillgänglighetsanpassad med ramp och badplattform.

Vattenskoter

På ett avgränsat område söder om Ejdervägen är det tillåtet att köra vattenskoter under perioden 1 juni–15 september klockan 9.00–19.00.

Camping

Camping är endast tillåten på de campingplatser som finns i området. I övrigt är camping inte tillåten väster om E6:an.

Läs mer om lokala campingar och ställplatser

Naturistbad

I norra Mellbystrand, utmed naturreservatet Hökafältet, finns ett naturistbad. Det är en familjär och mycket omtyckt strand med sanddyner utöver det vanliga.

Hundar

Vid Kattvägen (!) i norra Skummeslöv finns kommunens hundstrand. Här kan din hund bada mellan klockan 18.00 och 8.00 under perioden 1 maj–15 september. Men de får inte vistas i sanddynerna. Hunden ska vara kopplad under perioden 1 mars–20 augusti och du ska alltid plocka upp efter den.

Hästar

Under perioden 1 maj–15 september får inga hästar vistas på stranden.

 

Två flickor promenerar i mjuk sand, på väg till havet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan