Museer, gallerier och konsthallar

I Laholm visas både historisk och samtida konst i olika genrer. Här ligger bland annat Konsthallen Hishult och Teckningsmuseet – Nordens enda museum för teckningskonst.

Vid Hästtorget i centrala Laholm ligger Teckningsmuseet.

Konsthallen i Hishult

I sydöstra delen av kommunen ligger Konsthallen Hishult Länk till annan webbplats. – även kallad "lilla Louisiana". Konsthallen visar samtida skandinavisk konst och utanför ligger en fantastisk skulpturpark med verk av bland andra Pål Svensson, Ulla Viotti, Peter Tillberg, Stina Ekman, Claes Hake och Bertil Herlow Svensson.

Konsthallen Hishults webbplats Länk till annan webbplats.

Teckningsmuseet

Vid Hästtorget i centrala Laholm ligger Teckningsmuseet – Nordens enda museum för teckningskonst. Museet visar utställningar med både nordiska och internationella konstnärer och har fri entré. Den publika verksamheten bjuder även på workshopar, föredrag och pedagogiska program för skolor. På nedre plan ligger en öppen tecknarateljé.

Teckningsmuseets webbplats Länk till annan webbplats.

Laholms keramikmuseum

Våren 2008 öppnade keramikmuseet i ny skepnad i de nya lokalerna i Teckningsmuseet vid Hästtorget. I museet visas dels en permanent utställning med fokus på keramik tillverkad i Laholm under 1900-talet, dels en tillfällig utställning med skiftande teman.

Teckningsmuseets webbplats Länk till annan webbplats.

Rådhuset

Rådhuset på Stortorget i centrala Laholm stod klart 1794. Stadens fältskär och arkitekt Johann Hausknecht svarade för ritningarna till den herrgårdsliknande byggnaden som sedan dess renoverats tre gånger: 1905, 1941–42 och 2023.

Sedan 2019 bedriver föreningen Gamla Laholm verksamhet i Rådhuset. Föreningen har fått i uppdrag av kommunen att öppna huset för allmänheten, med inrikting på kulturverksamhet. En stor del i detta är olika typer av utställningar i samarbete med lokala föreningar, företag och kulturskapare.

Gamla Laholms webbplats Länk till annan webbplats.

Vardagsmuseet

Det unika Vardagsmuseet i Ålstorp är fullt av vardagliga saker från hela 1900-talet: leksaker, kameror, fordon, mobiltelefoner, ölburkar, kläder med mera. I en del av museet har paret som driver verksamheten byggt upp olika rum dedikerade till olika tidsepoker. Det finns också en lantaffär och en frisersalong som ser ut precis som förr i tiden. Vardagsmuseet har endast öppet sommartid.

Vardagsmuseets webbplats Länk till annan webbplats.

Stadshusgalleriet

Stadshusgalleriet i Laholm (Humlegången 6) är ett forum för yrkesverksamma konstnärer, med målsättning att spegla sydsvenskt konstliv av i dag med inriktning på olika genrer, tekniker och uttrycksformer. Galleriet drivs av Laholms kommun. Se evenemangskalendern för öppettider och aktuella utställningar.

Evenemangskalendern

Stadshusgalleriets webbplats Länk till annan webbplats.

Konstrundan i Halland

Varje år under Kristi himmelsfärdshelgen är det dags för årets stora konstfest i Halland. Från Kungsbacka i norr till Laholm i söder öppnar konstnärer sina ateljéer för besökare från när och fjärran.

Läs mer om Konstrundan i Halland Länk till annan webbplats.

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan