Tips för barnfamiljer

I Laholm finns det mycket kul att hitta på för barnfamiljer! Här följer våra bästa tips.

Konst och kultur

Teckningsmuseet

Teckningsmuseet i Laholm är Nordens enda museum för teckningskonst. Här visas tillfälliga utställningar med både nationella och internationella konstnärer och illustratörer. På nedre plan finns en populär tecknarateljé som alltid står öppen för museets besökare, stora som små. I huset finns också ett litet kafé och i entrén ligger museets shop. Fri entré alla dagar!

Teckningsmuseets webbplats Länk till annan webbplats.

Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket i Laholm (Humlegången 6) har en stor och mysig barnavdelning. Här hittar du många bilderböcker i olika genrer, inklusive "Äppelhyllan" med böcker för och om barn med funktionshinder. På avdelningen finns också en hel hylla för den nyblivna föräldern och för alla småbarnsföräldrar.

Stadsbibliotekets webbplats Länk till annan webbplats.

Biograf Maxim

Kommunens enda biograf ligger på Hästtorget i centrala Laholm i en charmig funkisbyggnad från 1936. Biografen är utrustad med toppmodern teknik och visar filmer varje vecka. Snacks, dryck och godis finns till försäljning.

Biograf Maxims webbplats Länk till annan webbplats.

Gamla Krukmakeriet

Gamla Krukmakeriet på Krukmakaregränd 2 i Laholm erbjuder keramikkurser för både vuxna och barn. Under 2024 drivs verksamheten av föreningen Konstkraft Laholm. Läs mer om aktuella kurser på krukmakeriets Facebook-sida.

Gamla krukmakeriet på Facebook Länk till annan webbplats.

Lugnarohögen

Lugnarohögen i Hasslöv är en nästan 3000 år gammal bronsåldersgrav som du kan gå in i! Vågar du? En lagom spännande och lärorik utflykt för barnfamiljen. Alla under 18 år går in gratis. Övriga betalar 50 kr. Lugnarohögen är öppen onsdag–söndag under perioden 19 juni–15 augusti.

Mer information om Lugnarohögen

Teckningsmuseet ligger vid Hästtorget i centrala Laholm.

Sport och äventyr

Simhallen (Folkhälsocentrum)

Simhallen i Laholm (Folkhälsocentrum) har tre bassänger, rutchkana, bubbelpool, gym, kafé och ett litet badland för de yngsta. Läs mer om priser och öppettider på Folkhälsocentrums webbplats.

Folkhälsocentrums webbplats Länk till annan webbplats..

Kungsbygget äventyrspark

Kungsbyggets populära äventyrspark ligger vackert på Hallandsås med härliga skogsområden och en fantastisk utsikt över södra Halland. Här erbjuds spännande aktiviteter som sommarrodel, zipline, höghöjdsbana, klättertorn och cykelpark.

Kungsbyggets webbplats Länk till annan webbplats.

Barnens Lögnäs

Lögnäs gård (Lögnäsvägen 62) är ett hotell och spa på landet som även erbjuder konceptet "Barnens Lögnäs". Här kan barn klappa, mata och leka med gårdens dvärggetter, får och kaniner. Prova "inte nudda marken"-banan och mycket annat roligt! Fika går att köpa på plats.

Läs mer om Barnens Lögnäs Länk till annan webbplats.

Blåkulla gokart

Blåkulla gokart – med Hallands snabbaste gokartbilar – ligger i utkanten av Laholms stad och erbjuder en rolig och fartfylld upplevelse där du kan utmana dina familjemedlemmar, vänner, kollegor med mera.

Blåkulla gokarts webbplats Länk till annan webbplats.

Vallåsen Bike Park

Vallåsens Bike Park erbjuder downhillcykling utmed Hallandsås nordsluttning i en av Sveriges bästa parker. Här kan du vara proffs, entusiast, nybörjare, ensam eller hela familjen.

Vallåsens Bike Parks webbplats Länk till annan webbplats.

Vallens bmx-hall

Vallens bmx-hall ligger på Vallens säteri i Våxtorp och byggdes 2018/2019. Bansträckan är cirka 200 meter lång och upplyst med 300 000 lumen. Starten är en fyrmannamannagrind och hallen är 48 × 24 meter stor med högt i tak. Cykel går att hyra på plats.

Vallens bmx-halls webbplats Länk till annan webbplats.

Buktenbanan

På Hökafältet i norra Mellbystrand hittar du mountainbikeleden "Buktenbanan". Det är en 12 kilometer lång märkt led som erbjuder familjevänlig mountainbikecykling i det strandnära naturreservatet. Det finns två skyltade genvägar – du bestämmer själv hur långt du vill cykla. Start och mål är vid Hökafältets entré (vid Kronovägen i Mellbystrand). Där finns det parkering, toalett och grillplats.

Banan korsar motionsspår, cykelled och bilväg, så tänk på att sakta ner när du korsar dessa. Du cyklar i ett naturreservat – var rädd om naturen och visa hänsyn till andra motionärer.

Fotbollsgolf i Våxtorp

Det finns två fotbollsgolfsbanor i Våxtorp, några kilometer söder om Laholms stad. Banan på Våxtorps camping tar cirka 1,5 timme att ta sig runt och utgörs av konstruerade och naturliga hinder anlagda i naturen. Perfekt familjenöje! Och Laholms golfklubb i Våxtorp har en fotbollsgolfsanläggning där det bland annat har spelats SM i footgolf.

Våxtorps campings webbplats Länk till annan webbplats.

Laholms golfklubbs webbplats Länk till annan webbplats.

Folkhälsocentrums simhall. Foto: Anders Andersson.

Natur och friluftsliv

Osbecks bokskogar

Strosa, vandra, fika eller grilla. Osbecks bokskogar ligger på Hallandsås nordsluttning, strax intill orten Hasslöv. Naturen i reservatet fascinerar och har gjort så i århundraden. Här finns porlande skogsbäckar, sällsynta mossor, ett omfattande djurliv och flera fornlämningar. Toaletter finns vid den centrala parkeringen, och vid den östra grillplatsen finns bänkbord anpassade för rullstol.

Kvarnfallet i Knäred

Det brusande Kvarnfallet i Knäred är en naturskön plats där du kan fika, grilla eller bara sitta och beundra Krokåns flöde förbi den drygt 400 år gamla prästgårdskvarnen. I närheten ligger en stor parkering (Krokåvägen), ett kafé, ett museum samt flera promenadvänliga stigar.

Soluppgång över ett fält med gräs och träd. I förgrunden syns en gammal trägrind.

Osbecks bokskogar på Hallandsås. Foto: Richard Asztalos

Lekplatser och parker

Kommunens största lekplats

Utmed Stora Strandvägen i Skummeslövsstrand ligger kommunens största lekplats. Här hittar du små och stora gungor, annorlunda klätterställningar, fotbollsmål, toaletter, bänkbord och två fasta utomhusgrillar. I närheten – förutom havet och stranden förstås – ligger flera restauranger och kiosker.

Lista med alla kommunens lekplatser (laholm.se) Länk till annan webbplats.

Laholms stadspark

Det finns alltid något att upptäcka i Laholms stadspark, ja till och med på vintern blommar det på sina håll. Landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz tänkte på både stora och små när han förvandlade den gamla banvallen till en färggrann park – ett riktigt mästerverk som prisades med utmärkelsen "Årets Park 2013–2015". Befinner du dig i Laholms centrum så bjuder stadsparkens lekplats(er) upp till bus och lek för barn i alla åldrar.

En blommande park med träd och en å.

Laholms prisbelönta stadspark.

Fler tips

Se kategorin Uppleva och göra för fler tips på familjevänliga aktiviteter, som vandringsleder, disc- och minigolf, badplatser med mera.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan