Sensommaren är ljuvlig i Laholm!

Vad vill du hitta på idag? 
Den ljuvliga sensommaren är här och vi går från heta sommardagar till klar och frisk luft. Laholm bjuder på upplevelser som håller kvar känslan av sommar lite, lite längre. Ta härliga promenader i skog och mark eller ett uppfriskande dopp i havet. Shoppa i unika butiker och upplev den lilla staden med de stora konstverken. Njut av skördetiden genom att besök våra välfyllda gårdsbutiker på landsbygden. Ta en dag, en helg eller en längre period och kom och besök oss. Här nedan kan du ta del av våra tips på hur du kan unna dig en ljuvlig sensommar i Laholm:

Unik och lokal shopping
Laholms stadskärna bjuder inte bara in till promenader i mysiga gränder i Gamleby eller härliga uteserveringar, utan även till trevlig shopping. Här kantas kullerstensgatorna av små unika butiker som har något för alla smaker, och du kommer att bemötas av omhändertagande service med personal som genuint bryr sig om sina kunder.

Tar du dig utanför Laholms tätort så finner du en uppsjö av gemytliga gårdsbutiker och mysiga loppisar i natursköna miljöer. Här hittar du allt från keramik till kläder, blommor och härliga lokalt producerade produkter till skafferiet. Att shoppa närproducerade och omsorgsfullt utvalda produkter här i Laholm känns verkligen äkta och bra i hjärtat! Botanisera bland gårdsbutiker HÄR och lokala butiker HÄR.

Men det är inte bara i Laholm som välsmakande produkter fyller hyllorna, utan hela Halland bjuder in till skördetid. Under Skördetid i Halland hittar du tips på caféer, restauranger och gårdsbutiker att besöka under augusti till oktober.

Fart och fläkt och äventyr
Gillar du också att vara aktiv och att verkligen känna dig levande? Testa att fånga vågorna i Laholmsbukten eller svischa ner längs med Hallandsås i zipline eller på cykel. Upptäck farten i en gokart eller utmana dina vänner på parkourbanan.

På Hallandsås norra sluttning hittar du både Kungsbygget Äventyrspark och Vallåsens Bike Park. Båda erbjuder spännande upplevelser både uppför och nedför. Testa Kungsbyggets nya höghöjdsbana eller upplev den bästa utsikten över Laholm från den 740 meter långa ziplinen. Vallåsens Bike Park erbjuder downhill-cykling i världsklass med hela 14 leder med pumptrack och teknikbana. Och vet du vad? Sittliften går hela vägen upp, så du kan bara njuta av härlig nedförsåkning.

Gillar du att cykla uppför, nedför, inomhus eller ute i spåret? I Laholm är cykelmöjligheterna oändliga. Ge dig ut på någon av de milslånga landsvägarna eller på någon av de märkta mountainbikelederna längs med kusten. Om du hellre vill ta det lite lugnare så bjuder Laholm in till fina cykelstråk på Kattegattleden eller mysiga cykelturer längs den gamla banvallen, där du möts av ljuvliga åkerfält i full blom.

Laholmsbukten är perfekt för dig som vill testa på att surfa. Här kan du vågsurfa, kitesurfa eller ge dig ut på en stand up-paddelboard (SUP). Nedanför Kolonivägen i Mellbystrand hittar du aktörer som erbjuder härliga strandaktiviteter, och på Lagan kan du paddla SUP från Laholms centrala delar ut till Lagaoset.

Upptäck naturen
Kom ut i naturen och njut av lugnet och det vackra böljande landskapet som Laholm har att erbjuda. Nu tar naturen sina sista sommarandetag och börjar så sakta gå mot höst och färgsprakande färger. I Laholm kan du vandra utmed vår 12 kilometer långa kust och höra havet bölja, och det kanske till och med inbjuder till ett dopp?

Ta dig genom vackra bokskogar högt uppe på Hallandsåsen eller upplev det skiftande landskapet när du går längs Hallandsleden. Upptäck kulturlandskap och blomstrande ljunghedar. I Laholm hittar du både utmanande leder och familjevänliga stigar.

Laholms kommun är även berikat med fantastiska fiskevatten som erbjuder ett av Sveriges bästa laxfiske, men också mysiga fiskestunder i sjöar och åar. Dessutom kan du paddla kanot i natursköna Hjörnered. Packa ner din favoritmatsäck och njut av en ljuvlig och avkopplande stund i naturen.

Nedan har vi listat några av kommunens bästa naturområden, och fler förslag finns på visitlaholm.se och naturkartan.se:

Hökafältet och Lagaoset
Osbecks bokskogar
Hjörnered
Mästocka Ljunghed
Södra Skummeslövs naturreservat
Prästaskogen 

Den lilla staden med de stora konstverken
Laholm är verkligen ”den lilla staden med de stora konstverken”, för stadskärnan är till bredden fylld med offentlig konst väl värt att besöka. Du kan läsa mer om alla konstverken och se vilka verk som ligger var med hjälp av vår digitala tjänst Konstspaning Laholm.

På Hästtorget i Laholm hittar du Teckningsmuseet – Nordens enda museum för teckningskonst. Museet, som fyller 30 år 2022, visar denna sommar teckningar och grafik av Lasse Åberg. Utställningen bjuder på ett brett spektrum av verk, från barndomen till nutid med bland annat barnboksillustrationer, skivomslag, affischer och litografier. Verken är många och inkluderar visuella hyss, fantastisk teckningskonst samt en och annan bildgåta. Mer information om Lasse Åbergs utställning hittar du HÄR.

På din genomresa genom Laholms olika konst- och kulturmål så rekommenderar vi även ett stopp på Konsthallen i Hishult, även kallat “lilla Louisiana”. Denna sensommar kan du njuta av konst skapad av Peter Hahne & Åke E:son Lindman, samt den vackra skulpturparken som just nu står i full blom.

Evenemang
Besök vår evenemangskalender för att utforska vad mer du kan uppleva i Laholm.

Aktiviteter för barnfamiljen
Laholm är barnfamiljernas mecka, för här finns massor av olika aktiviteter som passar hela familjen! Här kommer fler tips till familjen för en härlig sensommar:

– Har ni tröttnat på salta bad längs vår 12 kilometer långa strand? Folkhälsocentrum i Laholm erbjuder inomhusbassänger för stora och små (öppnar igen måndag 5 september).

– Vad sägs om att besöka tomtar och troll? Ett stenkast från Våxtorp, i en liten skogsglänta, hittar ni Trollrundan. Trollrundan är en mysig promenad i lummig skog där ni vandrar bland tomtar och troll i alla dess slag längs en snitslad slinga. Här finns även bänkbord om ni vill sitta ner en stund och njuta av medhavd fika. Hitta hit och läs mer HÄR.

– Vad har discgolf, minigolf och fotbollsgolf gemensamt? Jo, alla dessa golfaktiviteter finns att prova på här i Laholm. Vad sägs om en familjeturnering i någon av aktiviteterna? Hitta dina golfbanor HÄR.

– Vart du än vänder dig i Laholm så finns det en ny spännande lekplats att upptäcka! Utforska den lite gömda lekplatsen i Apotekarelunden, utmana familjen i parkourbanan eller skateparken på Sparbanksvallen, eller upptäck kommunens största lekplats i Skummeslövsstrand. Möjligheterna är många, och du hittar din nästa lekplats HÄR.

Sökresultat: