Sommarfrukostar i Laholm 2022

Efter två digitala år är föreläsningsserien ”Sommarfrukost i Laholm” äntligen tillbaka i fysisk form! Under sex tisdagsmorgnar – mellan den 28 juni och 2 augusti – träffas vi, äter frukost ihop, och lyssnar till intressanta föreläsare med anknytning till kommunen. Observera att biljetterna säljs endast via nortic.se med start den 4 juni klockan 12. 

Nytt för i år är att föreläsningarna är utspridda på flera orter i kommunen. Arrangemangen kommer att fördelas mellan Gröna Hästen i Laholm, Våxtorps bygdegård, Knäreds bygdegård, Hökagården och stadsparksscenen i Laholm. Insläpp från klockan 08.00. Föreläsningen börjar ca. 08.45-09.00.

Årets föreläsare:

28 juni (Gröna Hästen, Laholm) – Joakim Nätterqvist, skådespelare.
Joakim Nätterqvist kommer att prata om sitt liv i skådespeleriet under och efter corona pandemin  om inspelningen av Beck ”58” minuter. Om framtiden och hans visioner om teater i Halland och Halmstad Slottspel. Biljetter till frukosten med Joakim Nätterqvist hittar du HÄR.

5 juli (Gröna Hästen, Laholm) – Jessica Enoksson, jordängel som driver Änglagårdens Give & Get.
Jag startade upp min verksamhet på gården i Ösarp våren 2015. Det som var tänkt som en mötesplats för få familjer i och runt Laholm blev större än vad det var tänkt från början. Under de åren jag hållit på har cirka 45 000 personer från olika delar av landet – inklusive Danmark, Norge, Finland och Tyskland – blivit hjälpta på olika sätt, bland annat med samtal och pushning framåt i livet. Människor som har det tufft ekonomiskt får hjälp med en matkasse VARJE fredag. Och barn vars föräldrar har det tufft ekonomiskt får hjälp med kalas och paket.
Biljetter till frukosten med Jessica hittar du HÄR.

12 juli (Knäreds bygdegård) – Kathinka Lindhe, känd radioröst och författare.
Kathinka Lindhe, känd radioröst från Halland och under flera år bokbussbibliotekarie i Laholm, debuterade 2014 med ”Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig”. Boken utgick från en tabubelagd släkthistoria, vilken ledde henne vidare till arkiv och privata brev. Frågan om ”hur” och ”varför” hennes farmors far blev mördaren Sixten Sparre lämnade henne inte. 2021 gav hon ut ”Sixten Sparre – mannen som mördade Elvira Madigan”. Boken eggade kulturprofilerna Maggan Ek och Peter Bengtsson i Ysby, att skaffa ett cirkustält för att sätta upp berättelsen som teaterpjäs. I sommar bjuder de in till föreställningen ”Sixten och Elvira – en fallstudie” i Laholm. Den här morgonen, den 12 juli, får vi höra Kathinka berätta den mytomspunna och romantiska historien. Men var det kärlek, eller …?
Biljetter till frukosten med Kathinka hittar du HÄR.

19 juli (Våxtorps bygdegård) – Joakim Aspeheim, borgarrådssekreterare för Stockholms stad.
Joakim, uppväxt i Våxtorp och Laholm, har sedan 2008 arbetat som tjänsteman inom politiken. Med Centerpartiet som uppdragsgivare har han samlat erfarenheter från Bryssel, riksdagsarbetet i Stockholm, regeringens statsrådsberedning och numera i Stockholms stad – alltid ett steg bakom de förtroendevalda politikerna. Lyssna på hur den demokratiska och politiska processen kan te sig bakom kulisserna. Exempelvis hantering av förhandlingar, media, opinionsbildning, påtryckningar, talskrivande och den stundande valrörelsen.
Biljetter till frukosten med Joakim hittar du HÄR.

26 juli (Scenen i Laholms stadspark) – Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist.
Trädgård – det är livet! För dig, för barnen, för djur och växter. Låt din trädgård få bli din plats på jorden utan stress och oro och med plats för allt levande. Men hur gör man? Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson delar med sig av sina bästa tips. Föreläsningen med Gunnel Carlson är gratis att gå på, man behöver ingen biljett. Ta med egen kaffekorg. Föreläsningen börjar klockan 09.00.

2 augusti (Hökagården, Mellbystrand) – Per Wranning, arkeolog.
Per Wranning är sedan många år tillbaka arkeolog vid Kulturmiljö Halland (Hallands länsmuseers kulturmiljöavdelning). Han har deltagit i många spännande undersökningar i länet ända sedan tidigt 1990-tal, inte minst i Laholms kommun. Somrarna 2007–2008 höll han i de arkeologiska undersökningarna i Tjärby inför omläggningen av väg 117 (nuvarande väg 15), där det påträffades lämningar som överträffade alla förväntningar: ett dittills okänt gravfält från äldsta järnålder med drygt 70 gravlagda individer och deras närliggande gårdar kom att helt förändra vår kunskap om människornas i Tjärbys – och södra Hallands – levnadsförhållanden, begravningstraditioner och långväga kontaktnät för drygt tvåtusen år sedan.
Biljetter till frukosten med Per hittar du HÄR.

 

Årets värdar är Södra Hallands Kraft, Hallandsposten, Länsförsäkringar Halland, Vallberga Lantmän, Sparbanken Boken och Laholms Sparbank.

Sökresultat: