Lugnarohögen

UNIK BRONSÅLDERSGRAV I HASSLÖV

Lugnarohögen i Hasslöv är en gravhög från yngre bronsåldern (cirka 800–600 f.Kr) som blev en smärre sensation när den grävdes fram 1926. Graven visade sig innehålla en stensättning i form av ett skepp, vilket var den första i sitt slag i Sverige. Ett snabbt beslut togs att bevara denna upptäckt för eftervärlden. En kupol gjöts över skeppet och från den intilliggande stugan byggdes en underjordisk gång. Lugnarohögen blev därefter ett populärt utflyktsmål för såväl skolor som arkeologer och historieintresserade turister.

Lugnarohögen är en av två gravar i hela Sverige som allmänheten kan beträda – den andra är Kungagraven i Kivik.

GRAVFYNDEN

I graven hittades brända ben av en människa, nedlagda i en kruka av keramik och tre små bronsföremål: en syl, en pincett och en dolk. Det hittades även benrester utanför krukan i den lilla stenkistan. Längre upp i gravhögen upptäcktes också två så kallade sekundärbegravningar, gravlagda vid senare tillfällen.

ÖPPETTIDER 2020

Efter en omfattande renovering har Lugnarohögen äntligen öppnat för besökare igen, och en ny basutställning har tagit form inne i stugan.

Öppettider
27 juni–16 augusti: Tisdag–söndag klockan 12.00–16.00.
17–30 augusti: Fredag, lördag, söndag klockan 12.00–16.00 (stängt måndag–torsdag).
31 augusti–27 september: Lördag och söndag klockan 12.00–16.00  (stängt måndag–fredag).

Entré: Vuxen, 20 kr (Betalning endast med kort eller Swish). Barn och unga under 18 år går in gratis.

Ta med kollegorna, vännerna eller din förening på en guidad visning!
Kostnad 875 kr/grupp. Visningen tar cirka 45 minuter. Kontakta Laholms turistbyrå för information och bokning.

Lugnarohögen ägs och drivs av Laholms kommun. Vid frågor kontakta Laholms turistbyrå på 0430-154 50 eller turist@laholm.se.

PRAKTISK INFORMATION

Lugnarohögen ligger i Hasslöv i södra delen av Laholms kommun. Adressen är Lugnarovägen 2, 312 97 Laholm. GPS-koordinater: 56.412125, 13.009183.

Parkering finns i anslutning till Lugnarohögen. Det finns även parkeringsmöjligheter vid Hasslövs Hembygdsgård som ligger ett stenkast bort. Parkeringen är avgiftsfri.

Observera att Lugnarohögen saknar toalett på grund av avsaknad av indraget vatten och avlopp.

FIKA

På Lugnarohögen finns möjlighet att köpa dricka och godis. Kaffe och fika kommer att finnas till försäljning i Hasslövs Hembygdsgård utvalda dagar. Kontakta personal på plats för mer information.

Lugnarohögen har en vacker utemiljö med utsikt över omgivande åkrar och den lummiga Hallandsås. Ta gärna med dig en picknickkorg och slå dig ner på bänkarna eller i gräset.

TILLGÄNGLIGHET

Vänligen observera att Lugnarohögen på grund av sin kulturhistoriska skyddsklassning tyvärr inte är tillgänglighetsanpassad. Det förekommer trappor, trösklar och smala utrymmen. Utemiljön består av gräsytor och en mindre backe, men är i övrigt tillgänglig. Vänligen kontakta Laholms turistbyrå på 0430-154 50 för mer information.

FILMER

Arkeologen Per Wranning berättar om Lugnarohögen och hur det gick till när graven förvandlades till ett populärt besöksmål.

En hälsning från författaren och arkeologen Jonathan Lindström, som skulle ha invigningstalat vid Lugnarohögen den 27 juni 2020. Hör honom berätta om ”den absolut finaste fornlämningen i hela Sverige” (åtminstone på delad förstaplats).

KONTAKT:

Lugnarovägen 2

312 97  Laholm

Tel: 0430-154 50 (Laholms turistbyrå)

Sökresultat: