Lugnarohögen

UNIK BRONSÅLDERSGRAV I HASSLÖV

Lugnarohögen i Hasslöv är en gravhög från yngre bronsåldern (cirka 800–600 f.Kr) som blev en smärre sensation när den grävdes fram 1926. Graven visade sig innehålla en stensättning i form av ett skepp, vilket var den första i sitt slag i Sverige. Ett snabbt beslut togs att bevara denna upptäckt för eftervärlden; en kupol gjöts över skeppet och från den intilliggande stugan byggdes en underjordisk gång. Lugnarohögen blev därefter ett populärt utflyktsmål för såväl skolor som arkeologer och historieintresserade turister. Inne i stugan finns det en basutställning med information om utgrävningen och bronsåldern. Lugnarohögen är en av två gravar i hela Sverige som allmänheten kan beträda – den andra är Kungagraven i Kivik.

Efter en omfattande renovering nyinvigdes Lugnarohögen sommaren 2020.

Lugnarohögen ägs och drivs av Laholms kommun. Vid frågor kontakta Laholms turistbyrå på 0430-154 50 eller turist@laholm.se. Vi följer noggrant utvecklingen av coronapandemin och anpassar verksamheten efter gällande råd och restriktioner.

Läs mer om alla spännande fornlämningar i Hasslövs distrikt på sidan Tillbaka till bronsåldern

GRAVFYNDEN

I graven hittades brända ben av en människa, nedlagda i en kruka av keramik och tre små bronsföremål: en syl, en pincett och en dolk. Det hittades även benrester utanför krukan. Längre upp i gravhögen upptäcktes också två så kallade sekundärbegravningar, gravlagda vid senare tillfällen.

ÖPPETTIDER 2022

12 juni–28 augusti: Tisdag–söndag klockan 11.00–15.00. (Stängt 24–25 juni och 26 augusti)

Entré: Vuxen, 20 kr (betalning endast med kort eller Swish). Barn och unga under 18 år går in gratis.

Varje dag hålls det en guidad visning klockan 13 (endast på svenska). Guidningen tar cirka 30 minuter och ingår i entréavgiften. Observera att guidningen sker utomhus!

Arkeologidagen den 28 augusti

Söndagen den 28 augusti avslutas säsongen med Arkeologidagen, en nationell temadag. Det finns möjlighet att få se äkta arkeologiska fynd från trakten samt att ta del av två specialvisningar om arkeologins arbetssätt. Hasslövs hembygdsgård håller öppet med fikaförsäljning.

Program

Kl. 12.00 samt kl. 14.00: Guidad visning – ”Den arkeologiska processen med exempel från Lugnarohögen”, med arkeolog Lina Dahlqvist som arbetar vid Lugnarohögen.

Möjlighet att se riktiga arkeologiska fynd från närområdet hela dagen. Föremålen är från Stiftelsen Hallands länsmuseers samlingar. Fri entré till graven hela dagen.

Evenemanget arrangeras av Laholms kommun tillsammans med Region Halland och Länsstyrelsen i Hallands län, i samverkan med Stiftelsen Hallands länsmuseer.

Varmt välkomna!

BOKA EN GUIDAD VISNING

Ta med kollegorna, vännerna eller din förening på en guidad visning!

Kostnad 875 kr/grupp. Visningen tar cirka 45 minuter. Kontakta Laholms turistbyrå på 0430-154 50 eller turist@laholm.se för information och bokning.

FÖR SKOLOR

Är du lärare eller pedagog? Boka ett besök på Lugnarohögen med din klass! Vi berättar om Lugnarohögens spännande historia och ni får går ner och titta inuti gravhögen. Kostnad: 875 kr inklusive moms per grupp om max 20 elever. Besöket tar cirka en timme.

Kontakta Laholms turistbyrå på 0430-154 50 eller turist@laholm.se för mer information och bokning.

Alla elever i årskurs 3 i Laholms kommun erbjuds ett kostnadsfritt besök på Lugnarohögen.

Upptäck även Expedition Kulturarv – en webbkarta som visar fornlämningar och historiska platser i närheten av just er skola! Expedition Kulturarv är framtaget av Region Halland i samarbete med Länsstyrelsen Halland och är helt fritt att använda. Läs mer på www.regionhalland.se/expeditionkulturarv

PRAKTISK INFORMATION

Lugnarohögen ligger i Hasslöv i södra delen av Laholms kommun. Adressen är Lugnarovägen 2, 312 97 Laholm. GPS-koordinater: 56.412125, 13.009183.

Parkering finns i anslutning till Lugnarohögen. Det finns även parkeringsmöjligheter vid Hasslövs Hembygdsgård som ligger ett stenkast bort. Parkeringen är avgiftsfri.

Observera att Lugnarohögen saknar toalett på grund av avsaknad av indraget vatten och avlopp.

FIKA

På Lugnarohögen finns möjlighet att köpa dricka och godis. Lugnarohögen har en vacker utemiljö med utsikt över omgivande åkrar och den lummiga Hallandsås. Ta gärna med dig en picknickkorg och slå dig ner på bänkarna eller i gräset.

TILLGÄNGLIGHET

Vänligen observera att Lugnarohögen på grund av sin kulturhistoriska skyddsklassning tyvärr inte är tillgänglighetsanpassad. Det förekommer trappor, trösklar och smala utrymmen. Utemiljön består av gräsytor och en mindre backe, men är i övrigt tillgänglig. Vänligen kontakta Laholms turistbyrå på 0430-154 50 för mer information. Besök Lugnarohögen virtuellt via 3D-skanningen som du hittar under rubriken ”Mer läsning”.

FILMER

Arkeologen Per Wranning berättar om Lugnarohögen och hur det gick till när graven förvandlades till ett populärt besöksmål.

En hälsning från författaren och arkeologen Jonathan Lindström, som skulle ha invigningstalat vid Lugnarohögen den 27 juni 2020. Hör honom berätta om ”den absolut finaste fornlämningen i hela Sverige” (åtminstone på delad förstaplats).

I den här filmen, riktad till skolbarn, berättar kulturenhetens pedagog Henrik om den unika gravsättningen och hur det gick till när man grävde fram den på 1920-talet.

KONTAKT:

Lugnarovägen 2

312 97  Laholm

Tel: 0430-154 50 (Laholms turistbyrå)

Sökresultat: