Laholms Stadspark

En av Sveriges vackraste stadsparker

1996 gick sista tåget genom centrala Laholm och tidigt togs beslut om att anlägga en park på den gamla banvallen. 2001 schaktades banvallen ner och 2007 började man på allvar forma parken. Tidigt kopplades landskapsdesignern Peter Gaunitz in och han fick fria händer att skapa en helt ny park från grunden. Tyvärr fick Peter inte uppleva parkens färdigställande, då han gick bort strax innan.

Peter Gaunitz trädgårdsmotto löd ”Vilt är vackert” och Laholms stadspark är inget undantag. Här finns något för alla, stor som liten, allmänt nyfiken eller trädgårdsentusiast. Efter att första spadtaget tagits 2007 tog man en etapp per år, och det tog ungefär 5 år att får den till vad den är idag. Parken är uppdelad i olika avdelningar, exempelvis Vilda skogen, Woodland och Vårbacken. Alla unika med olika teman på växter och planteringar. Dessutom finner man runt om i parken olika träskulpturer gjorda av laholmskonstnären Anders Ölund.

Årets park

Sommaren 2013 anmälde Stefan Persson, parkansvarig i Laholm, Laholms Stadspark i den nyinstiftade tävlingen Park Inspira. Parken utsågs där till Sveriges vackraste nyanlagda park och kunde ståta med att vara det ända till 2015. Intresset för parken har i och med detta ökat och lockar än i dag många turister. Är man intresserad kan man följa med på någon av de öppna guidningarna som anordnas under sommaren och hösten. Större grupper kan boka in enskilda visningar.

Stadsparkscenen

Den nya och elegant designade scenen i Laholms stadspark stod klar sommaren 2017. Sedan dess har den brukats för såväl kommunala som privata arrangemang – alltifrån nationaldagsfiranden till teaterföreställningar, tal och allsång. Stadsparkscenen kan bokas avgiftsfritt av alla, kontakta kommunens fritidsenhet på fritidsbokning@laholm.se eller 0430-151 70 (vardagar kl. 9–12). Det går också att fylla i en bokningsförfrågan på 247.laholm.se/bokning

Scenens konstruktion och placering uppmuntrar (nästan fordrar) fri entré, men det finns inga formella hinder att ta betalt av publiken.

Läs mer

Läs mer om Stadsparken här

Sökresultat: