Havet och stranden

En av Sveriges längsta sandstränder

Laholms 12 kilometer långa sandstrand sträcker sig från Båstad i söder till Lagans mynning i norr. Kommunens två badorter Skummeslövsstrand och Mellbystrand är mycket populära under sommaren – hit har folk rest för sol och salta bad i över 100 år! Stranden skiftar också i karaktär: i de södra delarna är sanden mer kompakt och hård (och utmärkt att cykla på), i de norra mer mjuk och lös, likt en söderhavsö.

God tillgänglighet 

Vid Ejdervägen, i södra Mellbystrand, finns såväl handikapptoalett som omklädningshytter.

Camping 

Camping är endast tillåten på de campingplatser som finns i området. I övrigt är camping inte tillåten väster om E6:an.

Hundar på stranden 

Vid Kattvägen i norra Skummeslöv finns kommunens hundstrand. Här kan din hund bada under perioden 1 maj–15 september. Sedan den 24 maj 2022 är det de nya regler som säger att kopplade hundar får lov att vistas på havsstranden mellan klockan 18.00 och 8.00 under perioden 1 maj–15 september. Men de får inte vistas i sanddynerna. Hunden skall vara kopplad under perioden 1 mars–20 augusti och du skall alltid plocka upp efter din hund.

Vind- och kitesurfing 

Det är dock inte enbart salta bad som lockar folk till kusten. Laholmsbukten anses vara en av Sveriges bästa vindsurfingplatser. Särskilda vindsurfingzoner har inrättats på stranden till gagn för såväl badande som surfare. Oftast är bukten en trygg plats att ge sig ut på med bräda och segel, men vid frånlandsvind bör man vara försiktig så att inte vindarna skickar ut brädseglaren långt från land.

Naturistbad

I norra Mellbystrand, utmed naturreservatet Hökafältet, finns ett naturistbad. Det är en familjär och mycket omtyckt strand med sanddyner utöver det vanliga.

Vattenskoter 

På ett avgränsat område söder om Ejdervägen är det tillåtet att köra vattenskoter under perioden 1 juni–15 september kl 9.00–19.00.

Hästar på stranden

Under perioden 1 maj–15 september får inga hästar vistas på stranden.

KONTAKT

För mer information om stranden, kontakta Turistbyrån: 0430-154 50, turist@laholm.se

Sökresultat: