Gamla Krukmakeriet

Kurser och kulturhistoria

Gamla krukmakeriet i Gamleby har likt staden i övrigt en anrik historia. Huset har varit ett tillhåll för keramiker sedan mitten av 1800-talet. En av de mer namnkunniga är Julius ”Pottelerius” Nilsson (1848–1923) från Simrishamn, som arbetade här runt sekelskiftet 1900. Laholm var länge en av landets viktigaste krukmakarstäder. Den goda tillgången till lera längs Lagans stränder och stadens många marknadsplatser gjorde att krukmakarna fick god avsättning för sina varor.

Gamla Krukmakeriet drivs i dag av Laholms kommuns kulturenhet, som ser till föra vidare det lokala kulturarvet till nya generationer. Se information om aktuella kurser nedan.

Här ses en finklädd Julius Nilsson sälja sina varor under en torgdag i Laholm i början på 1900-talet.

Barn och vuxna (gemensam kurs)

Barn- och vuxenkursen tillåter er att tillsammans utforska lera som material. Det går även bra för barn från 7 år och uppåt att delta på egen hand. Kursen utforskar det keramiska hantverket genom olika projekt och tillverkningstekniker. Du kommer bl.a. att få lära dig att kavla, ringla, tumma och dreja såväl bruksföremål som skulpturala arbeten. Kursen pågår i åtta veckor (åtta måndagar) där du även får lära dig att glasera om så önskas. Det går även bra att gå enstaka tillfällen, om det finns plats. Förbokning krävs via turistbyrån i Laholm.

Vuxna

Vuxenkursen vänder sig till dig som är nybörjare eller har en del erfarenhet av keramiktillverkning. Under sammanlagt åtta veckor får du lära dig keramikens grundläggande tekniker genom olika projekt.  Du kommer bl.a. få lära dig kavling, ringling, tummning och andra dekorationstekniker som sgrafitto m.m.  Projekten kommer att ge dig möjligheten att tillverka både bruksföremål och skulpturala verk. För dig som har tidigare erfarenhet av keramik så finns det möjlighet till fritt skapande, under vägledning av kursledaren. De sista tre kurstillfällena ägnar vi oss åt stengodsglasering samt att bränna raku och obvara.

Kursledare

Elvira Roslund Gustavsson har bedrivit pedagogisk verksamhet i Gamla krukmakeriet sedan 2015. Elvira har bl.a. studerat vid Camberwell College of Arts i London, där hon tog en Bachelors Honours Degree i keramik med inriktning på konst. Hennes keramiska verk har ställts ut runt om i Sverige, bl.a. på Hallands Konstmuseum och Stadshusgalleriet i Laholm.

Privata bokningar

Det går även bra att boka enskilda tillfällen för slutna sällskap. Kontakta Elvira direkt för bokningar: elvira.roslund.gustavsson@laholm.se

KONTAKT:

Krukmakaregränd 2

312 21 Laholm

Tel: 0430-154 50

Sökresultat: