Gamla Krukmakeriet

Kurser och kulturhistoria

Gamla krukmakeriet i Gamleby har likt staden i övrigt en anrik historia. Huset har varit ett tillhåll för keramiker sedan mitten av 1800-talet. En av de mer namnkunniga är Julius ”Pottelerius” Nilsson (1848–1923) från Simrishamn, som arbetade här runt sekelskiftet 1900. Laholm var länge en av landets viktigaste krukmakarstäder. Den goda tillgången till lera längs Lagans stränder och stadens många marknadsplatser gjorde att krukmakarna fick god avsättning för sina varor.

Gamla Krukmakeriet drivs i dag av Laholms kommuns kulturenhet, som ser till föra vidare det lokala kulturarvet till nya generationer.

Här ses en finklädd Julius Nilsson sälja sina varor under en torgdag i Laholm i början på 1900-talet.

Kurser för vuxna och barn

Gamla Krukmakeriet anordnar kurser regelbundet, för både stora och små, nybörjare och mer vana. Du kommer bl.a. få lära dig kavling, ringling, tummning och andra dekorationstekniker som sgrafitto m.m.  Projekten kommer att ge dig möjligheten att tillverka både bruksföremål och skulpturala verk. För dig som har tidigare erfarenhet av keramik så finns det möjlighet till fritt skapande, under vägledning av kursledaren.

Kursledare

Elvira Roslund Gustavsson har bedrivit pedagogisk verksamhet i Gamla Krukmakeriet sedan 2015. Elvira har bl.a. studerat vid Camberwell College of Arts i London, där hon tog en Bachelors Honours Degree i keramik med inriktning på konst. Hennes keramiska verk har ställts ut runt om i Sverige, bl.a. på Hallands Konstmuseum och Stadshusgalleriet i Laholm.

Privata bokningar

Det går även bra att boka enskilda tillfällen för slutna sällskap. Kontakta Elvira direkt för bokningar: elvira.roslund.gustavsson@laholm.se

KONTAKT:

Krukmakaregränd 2

312 21 Laholm

Tel: 0430-154 50

Sökresultat: