Vad lockar fram ditt vårskrik?

Vad lockar fram ditt vårskrik? Är det häftiga upplevelser när naturen börjar vakna till liv eller härliga shoppingrundor i stan och på landsbygden med mysiga fikastop i solen? Är det möjligheten att äntligen känna något varmare vindar när du svischar fram i öppna landskap? Eller kanske en berikande kulturupplevelse?

Här är fyra lokala tips som förhoppningsvis kan locka fram ett och annat vårrusigt glädjetjut!


Möt våren i Laholms unika och charmiga butiker

Dags att fylla på skafferiet, shoppa nya vårkläder eller kanske fynda nästa inredningsdetalj?
Oavsett vad du letar efter så kan du hitta det i Laholm.

I Laholms mysiga stadskärna finns många härliga och unika butiker att upptäcka utmed stadskärnans kullerstensbelagda gator och torg. Stadens butiker ligger på behagligt gångavstånd, tätt på rad, och den ena charmigare än den andra. När fötterna sedan behöver vila finns det mysiga caféer och restauranger att slå sig ner vid. På Stortorget är det torghandel flera dagar i veckan, där du kan köpa allt från fisk och ost till blommor och jordgubbar.

Letar du dig ut på Laholms vackra landsbygd kan du botanisera bland södra Hallands myllrade utbud av gårdsbutiker och loppisar. Här hittar du allt från närproducerade varor som ost, nektar, grönsaker och vilt till lokala hantverk, loppisfynd och mysiga inredningsbutiker. Besök ett av alla trevliga gårdscaféer, alla med egen stil och eget utbud, och gotta dig en stund i solen med en kopp kaffe och något gott på fatet. Missa inte årets loppisrunda den 15–16 april. Mer information finns att läsa HÄR.

Fart och fläkt kring Hallandsås

Hallandsås erbjuder inte enbart spännande natur och vackra vyer utan även oändliga möjligheter att uppleva Laholm på cykel. Cykla upp- och nerför åsen på utmärkta leder eller landsvägar.

Kungsbyggets äventyrspark kan du köra pumptracks, flowbana och endurostigar med flowiga svängar i härlig ekskog. Kungsbygget äventyrspark erbjuder, förutom cykling, även andra spännande och magkittlande aktiviteter. Åk den 935 meter långa rodelbanan, klättra upp för det 15 meter höga klättertornet eller upplev Laholms bästa utsikt från den 740 meter långa ziplinen med 70 meters fallhöjd! Sist men inte minst kan du som vågar skjutas 25 meter upp i luften med Kungsbyggets ”bungy rocket”, en attraktion som gör få besvikna! Här finns alltså något för alla som vill uppleva något utöver det vanliga.

Gör ett besök på Vallåsens Bike Park som erbjuder downhillcykling utmed Hallandsås nordsluttning i en av Sveriges bästa parker.

Ett stenkast bort i Våxtorp kan du njuta av härlig natur intill foten av Hallandsås, men även utmana kompisarna i en match discgolf på Vallåsens värdshus 18-hålsbana. Den utmanande, roliga och varierande banan tar dig runt i en naturskön miljö. I utkanten av Laholms stad finns även en 18-hålsbana intill Glänninge sjö. Banan tar dig längs med väg 24 och in i närliggande snår och skogspartier och utmanar till en rolig stund med kompisgänget eller familjen.

Upptäck Laholms kulturutbud

Laholm är ett måste om du uppskattar konst och kultur! Den mysiga gamla stadskärnan är full av offentliga konstverk. Nedan följer några exempel på platser och kulturaktiviteter du inte får missa. Fler tips finns här på visitlaholm.se.

Vid Hästtorget i Laholm ligger Teckningsmuseet – Nordens enda museum för teckningskonst. Här visas utställningar med nordiska och internationella konstnärer och illustratörer, samt verk ur den egna samlingen. I huset – med en fantastisk utsikt över Lagan – hittar du även Laholms keramikmuseum och museets tecknarateljé, där barn och vuxna kan skapa fritt eller delta i olika workshopar. Museet drivs av kommunen och har fri entré.

Konsthallen i Hishult, även kallad ”lilla Louisiana”, ligger i orten med samma namn i sydöstra delen av Laholm. Konsthallen lockar både nationella och internationella besökare och har dessutom en fantastisk skulpturpark med omkring 400 rododendronbuskar.

Intill entrén till Laholms stadsbibliotek ligger Stadshusgalleriet. Här speglas sydsvensk konst med inriktning på olika genrer, tekniker och uttrycksformer, traditionella såväl som nyskapande.

I Laholms mysiga stadskärna samsas över trettio offentliga konstverk med vacker arkitektur. I stadens äldsta del, Gamleby, hittar du pittoreska kullerstensgränder, korsvirkeshus och fina trädgårdar. Ta gärna hjälp av vår digitala konstguide eller hämta en gratis broschyr på Laholms turistbyrå.

På Laholms anrika teater kan du uppleva både härliga toner och skönsång och starka teaterföreställningar under våren. Kika in på teaterprogrammet HÄR för att se vad som passar just dig.

Njut av rafflande naturupplevelser

Var skriker man in våren bäst om inte i naturen?! Våren är en fantastisk tid att upptäcka naturen runt omkring oss. Här listar vi fyra platser som gör ditt besök i naturen lite mer fartfyllt och spännande.

Midsommargrottan
Vid Timmershult i Hjörnered ligger Midsommargrottan – en av Hallands största blockstensgrottor. Enligt en gammal sägen ska en av traktens kor trillat ner i grottan, men räddats av snälla troll. Läs mer på informationstavlan vid grottan. Vågar du klättra ner?

Snibe stua
Den jättelika stengrottan Snibe stua ska enligt sägen ha varit hem för jätten Snibe och hans fru Kitta. Grottan ska senare har varit tillhåll för friskyttar och snapphanar.

Flammafallet
Vackert inbäddat i skogen, en bit norr om Knäred, ligger Flammafallet. Fallet är kanske inte direkt känt för sin fallhöjd, men genom den vackra trappstensformationen så bildas ett vackert vattenflöde. Flammafallet ligger vackert inbäddat i skogen

Hälleforsen
Hälleforsen är en dold pärla på Hallandsås. Det saknas skyltar och tydliga markeringar, men där uppe bland bokskogarna på Hallandsås nordsluttning gömmer sig detta vattenfall som räknas som ett av Hallands högsta.

Hitta hit? Du hittar bäst till de olika platserna på Naturkartan.se.


Se startsidan för fler tips på evenemang, påsklovsaktivieter och annat roligt.

Sökresultat: