Minidestination: Lilla tjärby-Veinge

Minidestination: Lilla tjärby-Veinge

Norr om Laholm, längs med väg 15 mot Halmstad, passerar du orterna Lilla tjärby, Veinge och Genevad. Här breder slätten ut sig och bildar ett vackert landskap med vackra vyer. Visste du att Ulf Lundell skrev låten “Öppna landskap” efter att ha inspirerats av vyerna utmed väg 117 (nuvarande väg 15) mellan Genevad och Veinge? (Han skriver själv om det i texthäftet till samlingsboxen ”Livslinjen”.) Så, lever landskapet upp till hajpen? Ta reda på det själv, antingen via de vandringsstigar som finns i området eller via cykellederna.  

Här finns även fina naturreservat, exempelvis Tjärby sanddynsreservat som ligger cirka tre kilometer från havet. Och på tal om havet – missa inte Lagaoset, den outhärdligt vackra platsen där ån Lagan rinner ut i havet. Här kan du bada, promenera eller bara njuta av utsikten över Laholmsbukten. Föredrar du insjöbad kan Gatesjön strax utanför Veinge vara ett alternativ. 

Vill du uppleva historisk mark är Örelids gravfält det givna besöksmålet. Gravfältet med de stora stenarna är från järn- och bronsåldern och ligger uppe på en höjd, med vacker utsikt över Tjärbyslätten. Har du med dig picknickkorg finns här en fin grillplats att slå sig ner vid.  

I detta vackra slättområde finner du också flera trevliga loppisar och gårdsbutiker. Allt från föreningsloppisar och gårdsloppisar till gårdsbutiker med det allra finaste och även prisbelönt mathantverk från Skogaby Lantbruk. Mathantverk hittar du även på Ahla Mossens Vilthägn där du både kan handla i gårdsbutiken och avnjuta en härlig middag mitt i vilthägnet. Allt uppfött och producerat på plats på gården och i närområdet. Hinner du inte med att upptäcka allt på en dag? Ta då och övernatta på ett mysigt B&B eller, om du har husbil, någon av ställplatserna i området.  

Sökresultat: