I Hallands äldsta stadskärna kan du njuta av konst och kultur i form av ett besök på Teckningsmuseet vid Hästtorget eller en promenad bland alla offentliga konstverk. Laholm är trots allt känt som ”den lilla staden med de stora konstverken”.

Vill du strosa omkring en stund så rekommenderar vi en promenad bland de pittoreska gränderna i Gamleby, den äldsta delen av staden. Här finns det gamla gatunätet och den oregelbundna stadsplaneringen från medeltiden kvar. Husen i Gamleby är byggda i korsvirke och tegel, något som är typiskt för södra Halland.

På Stortorget ligger det gamla, vackra rådhuset från 1794, ritat av stadens fältskär och arkitekt Johann Hausknecht. På husets södra gavel finns Stig Blombergs mekaniska konstverk Riddarspelet, som minner om freden i Laholm 1278. Fyra gånger om dagen (1 maj–30 september) går ridån upp, och två mekaniska riddare ses kämpande till häst.

Runt omkring i staden finns det en massa lokala butiker som inte bara erbjuder ett varierat utbud av produkter – service och engagemang belyser också ditt besök i butikerna. Bland butikerna finns även ett flertal restauranger och caféer som är välfyllda med lokala delikatesser och mathantverk.

Ett stenkast från Stortorget ligger Laholms prisbelönta stadspark. Här finns något för alla, stor som liten, allmänt nyfiken eller trädgårdsentusiast. Parken är uppdelad i olika avdelningar, exempelvis Vilda skogen, Woodland och Vårbacken; alla unika med olika teman på växter och planteringar. I parken finns också lekplatser och häftiga träskulpturer av laholmskonstnären Anders Ölund.

Hinner du inte med allt på en dag? Då tipsar vi gärna om vårt fina stadshotell eller vandrarhemmet vid stadsparken eller varför inte utnyttja en ställplats i närområdet!

Sökresultat: