LAHOLM FRÅN CYKELSADELN

I Laholm finns det mycket att upptäcka och uppleva från cykelsadeln (länkar listade nedan).

Välkommen cyklist, här cyklar vi schysst!

Du delar stigar och vägar med de som bor och jobbar här, alltså med andra som också gillar landsbygden.
När du cyklar schysst så blir det bra för oss alla. Hur gör du då för att cykla schysst?

Här är några tips:

  • Säg hej till de som arbetar i skogen och på åkern
  • Sväng åt sidan när du möter stora maskiner.
  • Snacka med jägaren du träffar och cykla inte där de jagar.
  • Och du, var rädd om dig – se till att synas!

Allemansrätten är fantastisk som låter dig cykla nästan överallt. Därför är det kanonbra om du visar hänsyn, håller dig till stigarna och trampar extra försiktigt i känslig terräng. Det är lätt att cykla schysst och det är trevligt att vara en schysst cyklist.

Projektet Cykla schysst är ett resultat av Leaderprojektet Cykla på landsbygden – Hållbar cykelturism. Cykla schysst ska inspirera och vägleda cyklister att vara schyssta och göra rätt när de cyklar på landsbygden. Läs mer om projektet och inspireras via länken HÄR. 

MOUNTAINBIKE OCH BMX

Vallåsen Bike Park är en cykelpark som erbjuder utförscykling på Hallandsås nordsluttning. En sittlift tar cyklisterna upp till toppen och det finns sedan nio spår i fyra olika svårighetsgrader att välja på vägen ner. Familjer, nybörjare, experter, crosscountry-cyklister – alla är välkomna att njuta av härlig cykling.

På Hökafältet i Mellbystrand hittar du mountainbikeleden Buktenbanan. Det är en 12 kilometer lång märkt led som erbjuder familjevänlig mountainbikecykling i det strandnära naturreservatet. Buktenbanan slingrar sig fram i tallskogen och längs med Lagans vatten. Det finns två skyltade genvägar, du bestämmer själv hur långt du vill cykla. Nytt för sommaren 2021 är den gröna leden. En lekfull led, för mountainbike, med kurvor och utmanande rötter som lämpar sig för barn och nybörjare. Fler MTB-leder finns även i Skummeslövsstrand och i Norra Skummeslövs naturreservat.

Kungsbyggets cykelpark erbjuder en unik möjlighet att prova på MTB-cykling. Cykel och hjälm går att hyra på plats, för såväl stora som små. Börja med några varv i de två pumptracksen och ge dig sedan ut på flowbanan. Har du egen cykel och vill nyttja parkens samtliga leder och endurostigar köper du enkelt ett ledpass via deras webbsajt eller med Swish på plats.

Vill du testa på BMX hittar du Sveriges första bmxhall i Våxtorp, Vallens bxmhall. Här finns utrustning att hyra på plats och du bokar ditt besök enkelt via deras hemsida och betalar med Swish.

REKREATIONSCYKLING OCH KATTEGATTLEDEN

För dig som vill uppleva strand och hav, böljande landsbygd, insjöar och skog från cykelsadeln är möjligheterna till trevliga cykelturer stora. Det finns bilfria cykelvägar mellan flera av kommunens orter och vi har ett nät av lugna, välhållna vägar och grusvägar att cykla på. Välkommen att kontakta Turistbyrån för mer information. Kattegattleden är Sveriges första nationella turistcykelled. Den är 39,5 mil lång och går från Helsingborg i söder till Göteborg i norr. I Laholm passerar Kattegattleden de gemytliga kustorterna Mellbystrand och Skummeslövsstrand.

LANDSVÄGSCYKLING

Landsvägscyklister har i många år samlats i Laholm för träningsturer och cykelläger. Vårt vägnät erbjuder varierad och naturskön cykling på asfalterade småvägar. Hallandsåsens sluttningar utmanar med rejäla klättringar och ger chans till cykelturer med många höjdmeter.

Under fliken ”Kartor landsvägscykling” hittar du tio förslag på cykelturer på och runt Hallandsåsen. På Turistbyrån finns en karta med samtliga turer samt MTB-leder och nationella cykelleder. Kartan finns också i digital form under fliken ”Kartor landsvägscykling”.

 

Sökresultat: