LAHOLM FRÅN CYKELSADELN

CYKLA I LAHOLM

Från cykelsadeln så kan du på nära håll uppleva Laholms vackra och varierande natur – som ett Sverige i miniformat. Cykla utför sluttningen på Hallandsås, slingra dig fram på mountainbike i naturen, trampa längs vår fina kust eller välj någon av cykelvägarna som tar dig ut på den böljande landsbygden. Här kan du även testa på att köra BMX, för i Våxtorp hittar du Sveriges första BMX-hall.

Den här sensommaren ska vi ut och cykla i Laholm – följer du med?

MOUNTAINBIKE OCH BMX

Vallåsen Bike Park är en av Sveriges bästa cykelparker och passar dig som älskar fart och adrenalin. Här på Hallandsås norra sluttning finns det 12 downhill-leder, flowbana, pumptrack, teknikbana och servering. Det är med andra ord enkelt att spendera en hel dag i cykelparken. Med hjälp av en sittlift så tar du dig upp till toppen, och sedan finns det nedfarter som passar alla – oavsett om du är nybörjare, expert eller cross country-cyklist.

Kungsbyggets cykelpark erbjuder en unik möjlighet att prova på mountainbike-cykling, för här finns 9 leder där du cyklar både uppför och nedför på Hallandsås sluttning. Om du har egen cykel och vill nyttja parkens leder och endurostigar, så köper du enkelt ett ledpass på plats eller via deras webbplats. Förutom cykling så har Kungsbygget även rodelbana, zipline, bungy, klättertorn och höghöjdsbana.

På Hökafältet i Mellbystrand så hittar du mountainbikeleden Buktenbanan. Det är en 12 kilometer lång märkt led som erbjuder familjevänlig mountainbikecykling i det strandnära naturreservatet. Buktenbanan slingrar sig fram i tallskogen och längs med Lagans vatten. Sommaren 2021 så invigdes den gröna leden, och det är en lekfull mountainbikeled med kurvor och utmanande rötter som lämpar sig för barn och nybörjare. Om du vill finslipa på tekniken och utmana dig lite mer så kan du utforska den äventyrliga teknikbanan. Du hittar även fler mountainbike-leder i Skummeslövsstrand och i Norra Skummeslövs naturreservat.

Är du nyfiken på att köra BMX? Då har du tur, för i Våxtorp hittar du Sveriges första inomhushall för BMX-cykling – Vallens Bxmhall. Du bokar ditt besök via deras webbplats, och på plats kan du även hyra utrustning.

REKREATIONSCYKLING OCH KATTEGATTLEDEN

Laholm är den perfekta platsen för dig som söker rekreationscykling och vill trampa för ditt välmående, antingen på egen hand eller i sällskap av familj och vänner. Här kan du uppleva strand och hav, böljande landsbygd, insjöar, skogar och höjder – allt i ditt eget tempo och med trevliga stopp för picknick längs vägen. Det finns bilfria cykelvägar mellan flera av kommunens orter och vi har ett nät av lugna, välhållna vägar och grusvägar att cykla på.

Kattegattleden är Sveriges första nationella turistcykelled. Den kustnära leden är 39,5 mil lång och går från Helsingborg i söder till Göteborg i norr. I Laholm passerar Kattegattleden de gemytliga kustorterna Mellbystrand och Skummeslövsstrand. När du cyklar genom vår kommun så rekommenderar vi dig att göra en avstickare in till Laholms centrum för lite kulturella upplevelser. Vad säger du om ett besök på Teckningsmuseet, Nordens enda museum för teckningskonst, eller en konstpromenad längs stadens gator som är så vackert smyckade av offentlig konst. Vid några av gatorna så kommer du tydligt att se vårt danska arv, särskilt i stadsdelen Gamleby som har anor från medeltiden.

LANDSVÄGSCYKLING

Landsvägscyklister har i många år samlats i Laholm för träningsturer och cykelläger. Vårt vägnät erbjuder varierad och naturskön cykling på asfalterade småvägar. Hallandsås sluttningar utmanar med rejäla klättringar och ger chans till cykelturer med många höjdmeter. Kanske tar du med dig cykelklubben hit när det är dags för er nästa träningstur?

Tänk på att du delar stigar och vägar med de som bor och jobbar här omkring. Allemansrätten är fantastisk som låter dig cykla nästan överallt – och därför blir vi väldigt tacksamma när du väljer att visa hänsyn, hålla dig till stigarna och trampa extra försiktigt när du befinner dig i känslig terräng.

Vi önskar dig varmt välkommen att uppleva Laholm på två hjul!

”Cykla schysst”

”Cykla schysst” är ett resultat av leaderprojektet ”Cykla på landsbygden – Hållbar cykelturism”. Cykla schysst ska inspirera och vägleda cyklister att vara schyssta och göra rätt när de cyklar på landsbygden. Läs mer om projektet och inspireras via länken här.

Att cykla schysst kan vara att svänga åt sidan när du möter stora maskiner, att snacka med jägaren du träffar och undvika att cykla där de jagar. Allemansrätten är fantastisk som låter dig cykla nästan överallt. Därför är det kanonbra om du visar hänsyn, håller dig till stigarna och trampar extra försiktigt i känslig terräng. Det är lätt att cykla schysst och det är trevligt att vara en schysst cyklist.

Sökresultat: