Minidestination: Hasslöv-Skottorp (Vallberga-Ränneslöv)

Från foten av Hallandsås och mot Laholms stad passerar du dessa fyra härliga samhällen som bjuder på en rad olika spännande upplevelser. Men vi börjar i Hasslöv, som ligger vid Hallandsås norra sida. Här finns Lugnarohögen – en gravhög från yngre bronsåldern (cirka 800–600 f.Kr) som blev en smärre sensation när den grävdes fram 1926. Graven visade sig innehålla en stensättning i form av ett skepp, vilket var den första i sitt slag i Sverige. Ett snabbt beslut togs att bevara denna upptäckt för eftervärlden; en kupol gjöts över skeppet och från stugan intill byggdes en underjordisk gång som gör att vi än i dag kan beskåda graven inifrån! Lugnarohögen har öppet under sommaren och en bit in på hösten. 

Hasslöv och Hallandsås bär på många spår från bronsåldern. Uppe på åsen finns naturreservatet Osbecks bokskogar, uppkallat efter Carl von Linnés lärjunge Pehr Osbeck, som levde och verkade här på 1700-talet. I Osbecks bokskogar finner du vackra vandringsleder att gå på. Här finns grillplatser och hänförande utsiktsplatser över Laholm och Laholmsbukten. I det här området finns det flera naturreservat med tillhörande vandringsleder som är väl värda ett besök. Två exempel är Brante källa (en del av Osbecks bokskogar) och Vindrarps naturreservat. Uppe på åsen kan du även skåda ett av Hallands högsta vattenfall, Hälleforsen. Det kan vara lite klurigt att hitta dit, men du kommer inte bli besviken!  
 

Från Hasslöv tar vi oss vidare till grannbyn Skottorp och Skottorps slott där Karl XI gifte sig med Ulrika Eleonora av Danmark den 6 maj 1680. Slottet är idag en privatbostad, men utanför kan du läsa på skyltar om byggnadens historia. Bredvid slottet ligger i dag ett av kommunens största och modernaste lantbruk. I en av tillbyggnaderna finns Skottorps mejeri, där mjölk från gården blir till lokalproducerad ost. Stanna till i gårdsbutiken och köp med dig några av de lokala smakerna hem.  

I Skottorp finns också en blomsterbutik, en herrekipering och Skottorps stengods. De senare tillverkar och säljer lokal keramik.

Vidare kör vi mot Vallberga och stannar till på Lögnäs gård. Här finns både ställplats och lantligt inredda hotellrum. Vad du än väljer finns det livsbejakande spa-paket att köpa till som gör din upplevelse till något alldeles extra. Är barnen med på resan är Barnens Lögnäs det givna valet. Hälsa på gårdens alla gulliga djur, som getter, kaniner, hästar, kattungar med mera. Allt är gulligt och allt går att klappa! I området finns också en spännande lekplats och hinderbana att ta sig igenom, och inne på logen kan man kasta sig mellan höbalarna med hjälp av lianer.  

Vidare på resan och vidare genom Vallberga kan man stanna till på den lokala restaurangen eller det lokala fiket. Därefter hägrar Ränneslöv, med den vackra naturstigen som tar dig genom blandad natur längs med Smedjeån. Här finns det möjlighet att testa fiskelyckan. Vid början av naturstigen finns också ett stort grillhus, där man kan samla släkt och vänner för en middag ute i det gröna. Stigen till och från grillhuset är anpassad för rullstolar och barnvagnar så att alla kan vara med.  

Vill du ta med dig cykeln på resan? Det går alldeles utmärkt eftersom den gamla banvallen går från Laholm till Båstad, och passerar därmed Vallberga och Skottorp (där en avstickare till både Ränneslöv och Hasslöv fungerar fint).  

Sökresultat: