Dolda pärlor i Laholms kommun

Den här sidan är fylld med oväntade och ”oupptäckta” platser i Laholms kommun som få besökare känner till – men som uppskattats otroligt mycket av oss som har hittat dit. Ta del av våra bästa och mest oväntade pärlor i listan nedan:

Brante källa

Brante källa ligger i ett skogsområde med 1000-åriga anor. I omgivningarna finns bland annat forntida gravar och åkrar, en mängd hålvägar och rester av skvaltkvarnar. Läs mer på länken (hallandsasen.se).

Vägbeskrivning: Sväng upp på Brantekällavägen i Hasslöv. Kör uppför backen tills du ser parkeringen i skogen på vänster sida. Parkera där och följ sedan skyltarna till fots.

Trollrundan i Fågelsång (Våxtorp)

”Trollrundan” i Fågelsång, Våxtorp, är verkligen en dold pärla i ordets rätta bemärkelse. Under senare år har den lilla skogsslingan med hundratals tomtar och troll blivit ett populärt utflyktsmål för många barnfamiljer. Rundans upphovsperson, Ann-Christine Gustavsson, blev också mycket välförtjänt utsedd till ”Årets profil” i Laholm för två år sedan.

Vägbeskrivning: Kör från Våxtorp mot Hishult – i Fågelsång svänger du höger direkt efter gården där det står ”Gustavsson, Fågelsång” på väggen (höger sida). Håll utkik efter en liten skogsväg, på höger sida, där skogen börjar. Fri entré.

Lagaholms slottsruin

Där gamla vägen till Halmstad korsar Lagan, precis intill kraftstationen i centrala Laholm, ligger Lagaholms Slottsruin. Lagaholms Slott kom till på 1200-talet och raserades på 1600-talet på Karl XI:s befallning. På 1930-talet grävdes ruinen fram och restaurerades. På området ligger nu Sydkrafts driftscentral, laxodling och kraftstation. Sydkrafts utställning och bildspel ger en historisk återblick på Lagaholms betydelse under medeltiden som gränsfäste mellan Sverige och Danmark.

Hallandsleden

Upptäck Hallands vackra inland till fots genom att vandra på Hallandsleden! Den södra sträckan tar dig från Frodeparken i Falkenberg ner till Koarp, Laholm, där Hallandsleden möter Skåneleden. Leden passerar bland annat Mästocka och Knäred. Läs mer på länken (hallandsleden.se).

Sjöaredsstenen

Fram till 1645 var Knäred gränsbygd mellan Sverige och Danmark. År 1613 blev orten vida känd genom den fred, som satte punkt för Kalmarkriget. Fredsförhandlingarna hölls i Sjöared nära Smålandsgränsen, och där står nu en minnessten, rest 1925 av Hallands museum. Vid stenen finns bord och bänkar för en fikapaus, samt informationstavlor.

Åstarpe mosse   

Åstarpe mosse är ett vidsträckt våtmarksområde högt uppe på Hallandsås. Mossen har ett rikt växt- och djurliv och är ett av landets mest värdefulla våtmarksområden. I området finns en vandringsled på 2,5 km – här vandrar du i naturskog och kan samtidigt ta del av de pedagogiska informationsskyltarna som är uppsatta längs med leden. (Parkering finns vid vägens slut.)

Gatesjön

Gatesjön är en populär badsjö med sandstrand i utkanten av Skogaby samhälle, utmed väg 117. Särskild avskärmat badplats finns för de mindre barnen samt bryggor, grillplats, bänkbord och en omklädningsbyggnad. Goda parkeringsmöjligheter.

Björsjö

Björsjön i Mästocka är en mycket vackert belägen barnvänlig sjö med sandstrand intill naturreservatet Mästocka Ljunghed. Sjön ligger vid vägen mitt emellan Knäred och Halmstad. Här finns bryggor, omklädningsbyggnad, toalett, kallvattendusch, färskvattenkran, grillplats, bänkbord och soptunnor. Parkering finns cirka 200 meter från sjön.

Store sjö

Store Sjö i Norra Össjö ligger på gränsen till Småland, på vägen mellan Hishult och Markaryd. Sjön är skyltad från huvudvägen och det är en cirka 2 km lång grusväg ner till sjön från huvudvägen. Stranden består av gräs och lite sand. Store Sjö är en större skogssjö rik på uddar och öar. Parkeringsplats finns nära sjön. Här finns också bryggor, grillplats, bänkbord, gungor, soptunnor och en badflotte ute i sjön.

Stranden (!)

Nej, den 12 kilometer långa sandstranden är verkligen ingen ”dold” pärla, vi vet, men långt ifrån alla känner till hur vacker den är även under vinterhalvåret. En promenad på stranden en vindstilla höst- eller vinterdag, med utsikten över havet och ljudet av mjukt vågskvalp, är bland det bästa som finns.

Sökresultat: